 
MŁODZI UCZNIOWIE POZNAJĄ TAJNIKI KUCHNI
5 maja zapachniało w naszej szkole. Okazją do fascynujących eksperymentów kulinarnych stał się rabarbar, którego pierwsze zbiory przynieśli uczniowie klasy II ze szkolnego ogródka.
Zafascynowani, mali kucharze podwinęli rękawy i pod okiem wychowawczyni ochoczo zabrali się za pieczenie ciasta. Najpierw obrali ze skórki rabarbar i pokroili go na drobne kawałki. Następnie z wielkim zaangażowaniem odmierzali składniki i łączyli je zgodnie z przepisem. Gdy ciasto wypiekało się w piecu poszukiwali wiadomości o tej roślinie.
Rabarbar to bardzo popularna roślina w Polsce, choć wiele osób kojarzy ją z przydomowym ogródkiem babci. Zawiera wiele witamin z grupy A, C oraz E. Jest bogaty w potas, kwas foliowy, błonnik oraz magnez, potas, sód, żelazo i wapń. Jedną z jego podstawowych zalet jest to, że dostarcza bardzo dużo ważnych dla zdrowia antyoksydantów.
Rabarbaru było tak dużo, że uczniowie mieli możliwość wypróbować, jak smakuje gotowany i na surowo. I choć co niektórym wydawał się bardzo kwaśny wszyscy mieli wesołe miny i cieszyli się z nowych doświadczeń kulinarnych.
Ciasto wyszło pyszne, a kompot z rabarbaru „palce lizać”!
Zapewne jesteście ciekawi przepisu. Otóż do wykonania ciasta z rabarbarem potrzeba:
- 30 g pomysłowości,
- szklankę pracowitości,
- 2 łyżki radości,
- szczyptę uśmiechu,
- 100 % współpracy ….. i gotowe.
Powodzenia!!!
 
                      