SZKOLNY DZIEŃ WALKI Z OTYŁOŚCIĄ
Otyłość to jedna z najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Jak wynika ze statystyk skala problemu jest z roku na rok coraz większa. Aby zwrócić uwagę na problem
i zwiększyć świadomość społeczną w kwestii prawidłowego odżywiania, 24 października obchodzony jest Światowy Dzień Walki z Otyłością.
29 października w naszej szkole podjęliśmy szereg działań edukacyjnych oraz profilaktycznych związanych z tematyką nadwagi. W tym dniu na zaproszenie pedagoga szkolnego przybyła do naszej placówki dietetyk Pani Marcelina Tabert, która nie tylko przeprowadziła pogadanki, ale poprowadziła warsztaty zdrowego żywienia dla uczniów.
Uczniowie dowiedzieli się, że nadmierne kilogramy mogą być wynikiem stresu, czynników genetycznych, psychologicznych a także zaburzeń gospodarki hormonalnej. Jednak najczęstszą przyczyną nadwagi są nieprawidłowe nawyki żywieniowe, siedzący tryb życia i brak ruchu.
Prelekcje odbyły się w trzech grupach. Uczniowie klas VI – VIII wysłuchali, jak prawidłowo tworzyć i zbilansować posiłek do szkoły. Otrzymali kilka praktycznych wskazówek jak przygotowywać posiłki w domu, a na koniec zajęć uczniowie mieli szansę sprawdzić się w roli dietetyka. Z zaproponowanych produktów tworzyli pełnowartościowe dania omawiając sposób przygotowania. Dzieci poradziły sobie bezbłędnie – oprócz standardowych kanapek, w propozycjach znalazły się owsianki, kasza manna na mleku oraz pasta kanapkowa z tuńczykiem. Uczniowie, pod czujnym okiem dietetyczki, przygotowali nuttelę z awokado, masła orzechowego i bananów z dodatkiem kakao i miodu.
Najmłodsi uczniowie wraz z bohaterami – Olą i Stasiem z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej zapoznali się z piramidą zdrowego żywienia. Dietetyczka omówiła poszczególne stopnie piramidy oraz zwróciła uwagę na nowości w bocznym filarze piramidy a mianowicie: na sen, dbanie o higienę jamy ustnej oraz ograniczenie korzystania z urządzeń elektronicznych. Wspólnie przygotowano owsiankę z prażonymi jabłkami z dodatkiem orzechów, nasion i cynamonu. Po prostu – PYCHA!
Klasy IV i V wysłuchały prelekcji na temat cukru i jego szkodliwego działania na organizm. Dzieci uczyły się, jak prawidłowo odczytywać etykiety oraz składy kupowanych produktów spożywczych. W zajęciach praktycznych badały, ile cukru znajduje się w ich ulubionych napojach. Największą ilością cukru (na 100 ml) cechowały się takie napoje jak: Pepsi, Coca-cola, Tymbark i Kubuś. Jako alternatywę słodkich napojów dzieci przygotowały koktajl brzoskwiniowy oraz wodę smakową z cytryną i miętą.
Zapoczątkowane w SZKOLNYM DNIU WALKI Z OTYŁOŚCIĄ działania edukacyjne mogą przynieść wiele korzyści związanych nie tylko z pozbyciem się balastru w postaci nadmiernych kilogramów, ale również odnieść zwycięstwo nad własnymi słabościami. Zapominamy bowiem o spożywaniu pięciu posiłków dziennie, zastępując je wysokokalorycznymi przekąskami, pijemy zdecydowanie za mało wody i prowadzimy siedzący tryb życia.