Tutaj powinien być opis

EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA

           Dzień ten obchodzony jest 8 listopada i znany jako „Dzień Zdrowego Śniadania”. Nasza szkoła promuje zdrowy styl życia i co roku o tej samej porze uczniowie i nauczyciele wspólnie włączają się do akcji.

Celem tego wydarzenia było promowanie zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych wśród dzieci, spożywania regularnych posiłków i uświadamianie konsekwencji wyboru złej diety.

Dzieci i młodzież z pomocą rodziców i nauczycieli własnoręcznie skomponowały smaczne i kolorowe śniadanie z przygotowanych wcześniej zdrowych produktów. Były to kolorowe kanapki z pełnoziarnistego pieczywa, sałatki, naleśniki, owsianki, szaszłyki z owoców i przekąski z warzyw.

Najmłodsi uczniowie podczas zajęć dydaktycznych dowiedzieli się, co to jest piramida zdrowego żywienia oraz poznali zasady zdrowego odżywiania i stylu życia. Dzieci dowiedziały się również, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu mają dobry humor i energię do nauki i zabawy. Śniadanie dostarcza energii potrzebnej do efektywnego rozpoczęcia dnia, wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia się.
            Cieszymy się widząc, że coraz większa grupa uczniów naszej szkoły przynosi codziennie „zdrowe śniadania”. Zachęcam wszystkich, aby zwracali uwagę na to, co jedzą. Brak śniadania może być powodem bólu głowy, złego samopoczucia, rozdrażnienia, gorszych wyników w nauce.

Dziękujemy rodzicom, którzy pomogli dzieciom w przygotowaniu zdrowego śniadania.