 
12 KWIETNIA OBCHODZIMY ŚWIATOWY DZIEŃ CZEKOLADY
Czekolada to jeden z najbardziej popularnych smakołyków na całym świecie. Określana jest mianem królowej słodyczy. Występuje nie tylko pod postacią tradycyjnej tabliczki mlecznej, gorzkiej, białej czy nadziewanej, ale także cukierków, pralinek, batoników, kremów i musów. Czekolada nie służy tylko do jedzenia, dziś rozpieszcza nasze zmysły także podczas masażu, kąpieli i innych zabiegów kosmetycznych.
Czekolada bardzo długo czekała na światowe odkrycie. Specjalnym napojem czekoladowym rozkoszowali się już Majowie i Aztekowie, ale ziarna kakaowca dopiero w XV wieku przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb. Pierwsza tabliczka czekolady powstała w Niemczech.
Czekolada produkowana jest z owoców kakaowca, które uprawia się na wybrzeżu Kości Słoniowej, w Brazylii, Ekwadorze, Indonezji i Malezji. Z ważących około 500 g owoców wydobywa się bogate w tłuszcz twarde, czerwonobrązowe i gorzkie ziarna. Nasiona suszy się, oczyszcza, pali, odtłuszcza i drobniutko mieli. Potem dodaje się tłuszcz kakaowy, cukier puder, mleko w proszku, orzechy, kawę … i jest niebiańska czekolada. Mniaaam!
Czekolada spożywana w umiarkowanych ilościach /zwłaszcza gorzka/ ma pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Dostarcza endorfin i jest źródłem cennych substancji takich jak: żelazo, magnes, potas, błonnik i przeciwutleniacze. Wpływa energetyzująco i relaksująco na człowieka. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie wpływają także na układ krążenia, poprawę pamięci oraz funkcjonowanie mózgu. Lekarze radzą, żeby dzienne spożycie czekolady nie przekraczało trzech kostek, jednak w Dzień Czekolady można bez wyrzutów sumienia zjeść jej trochę więcej.
Więcej o czekoladzie możecie dowiedzieć się oglądając filmiki: 
 Skąd pochodzi czekolada? https://www.youtube.com/watch?v=wBTmcBmnHss
 Manufaktura czekolady produkcja” https://www.youtube.com/watch?v=oAjB4Udr6UM
 O czekoladzie piszą także książki poeci. Oto kilka przykładów:
- Danuta Wawiłow ,,Zapach czekolady”
- Anna Onichimowska „Dzień czekolady”
- Renata Stachowicz ,,Czekoladowa złość Krzysia”
- Joanna Krzyżanek ,,Bajka pachnąca czekoladą”
- Agnieszka Mielech „Jaga Czekolada i baszta czarownic”
- Joanna Jagiełło „Czekolada z chili”
- Roald Dahl „Charli i fabryka czekolady”
 
                      