ŻYJ ZDROWO, ZADBAJ O SIEBIE

24 października obchodzony jest Światowy Dzień Walki z Otyłością.
Otyłość to choroba cywilizacyjna, która dotyka coraz więcej osób, także najmłodszych. Światowy Dzień Walki z Otyłością ma na celu podnoszenie świadomości na temat zapobiegania i leczenia tej choroby. Jest to doskonała okazja do refleksji na temat własnych nawyków żywieniowych oraz dbałości o kondycję fizyczną. W ten sposób wyrażamy szacunek do samego siebie, dbamy o własne dobro, m.in. o zdrowie.
Nasza szkoła bierze czynny udział w uświadamianiu uczniów w zakresie nadwagi i otyłości. Tym razem do udziału w akcji zaprosiliśmy Panią Dorotę Szpiler Maciejewską - dietetyka i psychodietetyka , którą także pasjonuje wiedza na temat psychiki i mechanizmów jakie kierują człowiekiem. Niestety z powodu zaostrzonych zasad bezpieczeństwa w walce z Covid 19 nie doszło do spotkania. Otrzymaliśmy od Pani dietetyk prezentację, w której wyjaśnia: czym jest otyłość, jak prawidłowo się odżywiać, co przyczynia się do powstania otyłości, jak ustrzec się przed otyłością, jakie są inne zaburzenia odżywiania.
Najmłodsi uczniowie klas 0 – III przeanalizowali wskazania dietetyka z pedagogiem szkolnym, natomiast uczniowie klas V – VIII zapoznali się z tematem w ramach zajęć z wychowawcą.
Klasa III, w czasie zajęć edukacyjnych, poszerzyła swoją wiedzę na temat zasad zdrowego odżywiania w praktyce. Dzieci rozpoznawały i nazywały produkty spożywcze na ilustracjach, dzieliły je na zdrowe i „śmieciowe” jedzenie (tzw. „junk food”) oraz stworzyły model „Piramidy Zdrowego Żywienia”. Piramida prezentuje różne grupy produktów spożywczych, niezbędnych w codziennej diecie, a spożywanie ich w odpowiednich proporcjach (im niższe piętro piramidy, tym więcej danych produktów powinno być w posiłkach) jest kluczem do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia.
Warto zapoznać się z Piramidą Zdrowego Żywienia i Stylu Życia stworzoną przez uczniów klasy III. Należy również zwrócić uwagę na nowości w bocznym filarze piramidy a mianowicie: na sen, dbanie o higienę jamy ustnej oraz ograniczenie korzystania z urządzeń elektronicznych. Wdrożenie jej zaleceń do żywienia ucznia może wspierać odporność organizmu i utrzymać zdrowie.
Serdecznie zapraszamy nieobecnych uczniów oraz rodziców do zapoznania się z prezentacją, zachęcamy wszystkich do kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych – pedagog szkolny