Tutaj powinien być opis

OD NAJMŁODSZYCH LAT KSZTAŁTUJEMY ZDROWE NAWYKI ŻYWIENIOWE

Zmieniający się styl życia i nowe wyzwania przyczyniły się, aby Partnerstwo dla Zdrowia podjęło decyzję o zakończeniu Programu ,,Śniadanie daje moc”, którego realizowaliśmy od ośmiu lat. W celu propagowania wiedzy o zdrowym żywieniu i wpajania zmian nawyków żywieniowych w dniu 8 listopada uczniowie klas 0 – II, w ramach Dnia Śniadanie Daje Moc, spotkali się przy zdrowych posiłkach, by uświadomić sobie i rodzicom, jak ważne jest śniadanie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a szczególnie dziecka w wieku szkolnym.

W tym dniu wychowawcy z uczniami zorganizowali wspólne śniadanie. Dzieci wraz z zaproszonymi do współpracy rodzicami przygotowały z przyniesionych z domu produktów pyszne, owocowe koreczki, różne mleczne potrawy, pożywne ciasteczka, które później skonsumowały z apetytem. 

Na zajęciach młodzi uczniowie obejrzeli prezentację multimedialną oraz film na temat prawidłowego żywienia. Z medialnych materiałów jasno wynikało, że brak odpowiedniego posiłku obniża poziom glukozy we krwi, który w konsekwencji może zaburzyć funkcjonowanie całego organizmu. Ma to niekorzystny wpływ na procesy poznawcze dziecka. Uczniowie spożywający prawidłowo skomponowane śniadanie szybciej pracują na lekcjach, popełnią mniej błędów, mają więcej pomysłów i uzyskują lepsze wyniki w testach na sprawność fizyczną. Poranny posiłek zmniejsza również ryzyko nadwagi i otyłości.

W trakcie wspólnego  śniadania pielęgniarka szkolna zapoznała dzieci z zasadami zdrowego odżywiania.

12 zasad zdrowego odżywiania dla uczniów  – według Instytutu Matki i Dziecka

1. Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem.

2. Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości.

3. Zawsze myj ręce przed posiłkiem.

4. Pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę.

5. Jedz o stałych porach i nie spiesz się.

6. Mięso, jaja czy ryby – możesz wybierać.

7. Pamiętaj o kaszach, jedz chleb, nie bułeczki.

8. Dzień bez pięciu porcji świeżych warzyw, owoców i soku to dzień stracony.

9. Posiłek obiadowy to zapas siły na aktywne popołudnie.

10. Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem.

11. Dobrą wodą gaś pragnienie.

12. Ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem.

Wierzymy, że promocja zdrowego żywienia przyczyni się do większej dbałości o spożywanie śniadania – w domu i szkole.

Oto kilka śniadaniowych rad:

Mamo:

  • Zamiast śniadaniówki wybierz kolorowe pudełeczka razem z dzieckiem - wtedy zachęcisz je do ich używania!
  • Zamień czasem pieczywo pszenne na pełnoziarniste.
  • Pyszne jest pieczywo z pestkami słonecznika, dyni lub suszoną śliwką.
    Na pewno takie urozmaicenie spodoba się dziecku.
  • Oprócz kanapki dodaj małe przekąski w postaci orzechów oraz suszonych owoców – coś do pochrupania na każdej przerwie.
  • Warzywa oraz owoce podawaj w małych porcjach, które będą łatwe do zjedzenia w czasie krótkiej przerwy.
  • Zamień gotowe soki, napoje na wodę z cytryną.
  • Dodaj ciastko owsiane, które nie zawiera cukru.

Owsiane ciasteczka

Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych,
0,5 kostki masła,
2 jajka,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
2 czubate łyżki mąki,

Wszystkie składniki wymieszać, połączyć w jednolitą masę, dodać bakalie: żurawinę, słonecznik, orzechy.

Do połowy ciasta można dodać kakao i pokrojoną czekoladę. Formować małe kółeczka, kłaść na blasze wyłożonej papierem. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!