Tutaj powinien być opis

Światowy Dzień Zdrowia

Celem  tegorocznych obchodów Światowego Dnia Zdrowia było  uświadomienie uczniom jako konsumentom zasad dotyczących bezpieczeństwa żywności w całym łańcuchu pokarmowym, od produkcji do spożycia, czyli z pola na stół. Ponadto, niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty i substancje chemiczne jest przyczyną ponad 200 chorób i około 2 mln zgonów rocznie.   Zadaniem uczniów klas I-VI było wykonanie i omówienie  plakatów dotyczących pięciu kroków do bezpieczniejszej żywności. Ponadto klasa V zapoznała społeczność szkolną z czytaniem etykiety na produktach żywnościowych. Natomiast uczniowie klasy VI omówili  zasady przechowywania żywności w lodówce. Jedzenie poza koniecznością powinno być  także przyjemnością, dlatego uczniowie klasy IV zaprezentowali prawidłowo nakryty stół. Pielęgniarka szkolna omówiła zagadnienia dotyczące chorób przenoszonych drogą pokarmową oraz  ich przyczyn. Ważne dla uczniów były rady dla konsumentów. Na zakończenie dnia obchodów Światowego Dnia Zdrowia uczniowie wypili soki owocowo-warzywne. Obchodom Światowego Dnia Zdrowia w szkole poświęcone są godziny wychowawcze, podczas których omawiane są  zagadnienia z tematyki poświęconej bezpiecznej żywności. Uczniowie  klas edukacji wczesnoszkolnej wykonują plakaty dotyczące powyższym zagadnieniom..Ponadto w szkole realizowane sa programy zdrowotne szkole ,,Trzymaj formę,  ,,Owoce i warzywa” oraz ,,Szklanka mleka”. Dzięki  wójtowi  Gminy Słupca II śniadanie dla uczniów zostało wzbogacone o jabłka. Obchody Światowego Dnia Zdrowia odbyły się 10.04.2015r. i zostały przygotowane pod okiem Pani Urszuli Jantosz oraz Pani Wiesławy Frydrychowicz.