DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
Smakowite, zdrowe śniadanie
Ważnym zagadnieniem podejmowanym przez szkołę w ramach działań wychowawczo – profilaktycznych jest doskonalenie nawyków uczniów związanych ze zdrowym stylem życia poprzez rozwijanie aktywności ruchowej i zdrowe odżywianie.
8 listopada w kalendarzu obchodzimy Międzynarodowy Dzień Zdrowego Śniadania. W tym roku w ramach tego święta 15 listopada wychowawcy klas 0 – III ze swoimi uczniami przy wsparciu Rodziców przygotowali śniadanie złożone wyłącznie ze zdrowych produktów. Klasa 0 przygotowała kakao i jogurt naturalny z owocami. Klasa I wykonała ciasteczka owsiane z bakaliami. Klasa II pancakes'y z konfiturą, a klasa III – sandwicze z wieloziarnistego pieczywa.
Przed śniadaniem Bożena Koniecka przedstawiła zasady zdrowego odżywiania w oparciu o piramidę zdrowia. Podkreśliła, jak ważną rolę dla organizmu ma spożywanie pierwszego i drugiego posiłku oraz picie wody. Zbilansowane śniadanie powinno być urozmaicone i zawierać produkty z różnych grup piramidy żywieniowej, a więc produkty zbożowe, warzywa, owoce i przetwory mleczne. Uczniowie obejrzeli krótki film dydaktyczny pt. ,,Zuzia i piramida zdrowia”.
Mamy nadzieję, że wspólny posiłek oraz ciekawy materiał dydaktyczny zaszczepi wśród najmłodszych zdrowe nawyki żywieniowe. Bo najważniejsze jest, by każdy uczeń przed wyjściem do szkoły zjadł pożywne śniadanie, ale także zabrał ze sobą drugie, zdrowe śniadanie. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji.