Archiwum - Aktualności

20 czerwca 2016 19:25

Nasze sałatki :)

   Dnia 08.06.2014r. w naszej szkole klasa VI przyrządziła kolorowe sałatki na zajęciach technicznych.

Został przeprowadzony konkurs na najładniejszą i najbardziej pomysłową sałatkę. Wygrał zespół składający się z: Zuzanny Kukulskiej, Dominiki Stępniak, Daniela Domińskiego i Michała Króla. Stworzyli oni ,,Tort sałatkowy z chlebem tostowym”. Oto przepis:

SKŁADNIKI:

Na pierwszą warstwę:

  • 30 dag pieczarek
  • 70g serka topionego kremowego
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz

Na drugą warstwę:

  • 25-30 dag szynki konserwowej
  • Pół cebuli
  • 2 ogórki korniszony
  • łyżeczka musztardy
  • 100g serka topionego o smaku szynki
  • łyżka majonezy i łyżka śmietany 18%

Na trzecią warstwę:

  • 6 jajek
  • 5-6 rzodkiewek
  • szczypiorek
  • dwie łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • duży słoik majonezu
  • jeden chleb tostowy
  • wędlina, jajko i warzywa do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Na tacy ułożyć chleb tostowy.

PIERWSZA WARSTWA:

Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przesmażyć na łyżce oleju, doprawić solą i pieprzem, jak przestygnie to wymieszać z serkiem topionym kremowym. Przykryć chlebem tostowym

DRUGA WARSTWA:

Szynkę, pół cebuli i korniszony pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać z serkiem topionym o smaku szynki, musztardą, majonezem i śmietanką. Przykryć chlebem tostowym.

TRZECIA WARSTWA:
Jajka gotować na twardo, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, razem z rzodkiewkami, szczypiorek kroić drobniutko, mieszać majonezem, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć na to chleb tostowy.

Tak utworzony tort posmarować dookoła majonezem. Na wierzchu ułożyć ozdoby, a po bokach ogórek szklarniowy.

SMACZNEGO ;)

Przeczytano: 258 razy. Wydrukuj|Do góry

Zdjęcia: